czwartek, 18 czerwca 2020

Perliczka pieczona z ziemniakami




  • Perliczka,
  • 4 – 5 ząbków czosnku,
  • spora garść świeżego tymianku ( u mnie cytrynowego )
  • 1,2 kg młodych ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • 400 ml bulionu drobiowego lub woda,

Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą.
Ziemniaki dokładnie umyć lub oskrobać.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
Na dnie ułożyć ziemniaki, obrany czosnek i tymianek.



Na wierzchu ułożyć kawałki perliczki skórą do dołu, wokół ułożyć ziemniaki, obłożyć resztą masła, oprószyć solą i pieprzem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Po 15 minutach wlać bulion lub wodę. Zmniejszyć ogień do 180 stopni.
Po 40 minutach odwrócić ziemniaki i mięso.
Piec jeszcze 20 minut.


Tak samo można przygotować kurczaka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz