- Perliczka,
- 4 – 5 ząbków czosnku,
- spora garść świeżego tymianku ( u mnie cytrynowego )
- 1,2 kg młodych ziemniaków,
- 100 g masła,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- 400 ml bulionu drobiowego lub woda,
Perliczkę
podzielić na cztery części, oprószyć solą.
Ziemniaki
dokładnie umyć lub oskrobać.
Naczynie
do zapiekania posmarować masłem.
Na
dnie ułożyć ziemniaki, obrany czosnek i tymianek.
Na
wierzchu ułożyć kawałki
perliczki skórą do dołu, wokół ułożyć ziemniaki, obłożyć
resztą masła, oprószyć solą i pieprzem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Po
15 minutach wlać bulion lub wodę. Zmniejszyć ogień do 180 stopni.
Po
40 minutach odwrócić ziemniaki i mięso.
Piec
jeszcze 20 minut.
Tak samo można przygotować kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz