- ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 170 – 200 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki roztopionego gorącego masła,
- szczypta soli,
- farsz:
- 500 g gotowanych ziemniaków,
- 60 g cebuli,
- 30 g suszonych grzybów,
- sól,
- cukier,
- świeżo zmielony pieprz,
- masło lub olej do smażenia,
Cebulę
pokroić w kostkę.
Poddusić
na tłuszczu (u mnie na maśle) z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Następnie
dodać posiekane (lub pokruszone) suszone grzyby. Przesmażyć razem,
następnie dodać około 100 ml wody i dusić, aż grzyby będą
miękkie. Odstawić do przestudzenia.
Ugotowane
ziemniaki rozgnieść lub zemleć.
Wymieszać
z grzybami z cebulą doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około
170 ml ciepłej wody i gorące masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno
być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby
odpoczęło.
Ciasto
rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę
farszu. Zlepiać pierogi.
Wrzucać
na wrzącą, lekko osoloną wodę.
Przykryć
pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i gotować 2 – 3
minuty od zagotowania.
Można
podawać z wody, ale najlepsze są podsmażone :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz