Polędwiczka
wieprzowa zwijana z ryżem i wiśniami - rolada z polędwiczki
wieprzowej z wiśniami i tymiankiem.
- Polędwiczka wieprzowa 500 – 600 g,
- 500 g wiśni ze słoika lub mrożonych,
- 100 ml ryżu,
- 1 łyżka siekanego świeżego tymianku,
- sól,
- 3 łyżki masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
Ryż
wypłukać, wsypać do garnka, zalać 200 ml wody, dodać 1 łyżkę
masła i 1/2 łyżeczki soli.
Zagotować
pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i
gotować pod przykryciem 15 minut.
Do
ryżu dodać wiśnie, resztę masła i dokładnie wymieszać.
Odstawić
do ostygnięcia.
Jajko rozbełtać i wymieszać z ryżem.
Jajko rozbełtać i wymieszać z ryżem.
Polędwiczki
oczyścić z błon.
Na
mięsie, wzdłuż dłuższego boku rozłożyć ryż z wiśniami.
Mięso
posmarować olejem ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
20 minut.
Można
polędwiczkę po zwinięciu obsmażyć na maśle z olejem, a
następnie zapiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz