Sezonowy
lekki sernik z rabarbarem i truskawkami.
- Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- nadzienie rabarbarowe:
- 800 g rabarbaru,
- 2 – 3 łyżki cukru,
- 1 cytryna,
- masa serowa:
- 600 g twarogu półtłustego,
- 3 jajka,
- 3 łyżki (40 g) cukru pudru,
- 500 ml śmietany kremówki 30%,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (35 g),
- galaretka:
- 500 g truskawek,
- galaretka truskawkowa,
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do wysypania formy,
Ciasto
kruche: mąkę,
pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko
zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w
kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Rabarbar:
rabarbar obrać i pokroić w kawałki o długości ok. 2 cm.
Do
garnka wrzucić rabarbar i cukier. Smażyć/dusić mieszając około
5 minut. Przykryć i odstawić.
Formę
do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wysmarować masłem
i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto
rozwałkować, przełożyć do formy.
Ciasto
ponakłuwać widelcem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Na
podpieczonym cieście ułożyć lekko odsączony rabarbar.
Masa
serowa:
ser zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem. Nie przerywając ucierania
dodawać stopniowo ser, a następnie sok i otartą skórkę z
cytryny.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Śmietanę ubić.
Na
ser wyłożyć śmietanę, białka i wsypać mąkę ziemniaczaną.
Delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Masę
serową wyłożyć na rabarbarze.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 -70 minut.
Upieczone
ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Przygotować
galaretkę według przepisu na opakowaniu.
Truskawki
umyć, odszypułkować.
Ostudzone ciasto posmarować tężejącą galaretką. Ułożyć na niej truskawki (tak jak nam serce dyktuje). Zalać pozostałą galaretką.
Jak pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńSernik wygląda rewelacyjnie, zdecydowanie moje smaki 😍
OdpowiedzUsuńsuper :) dziękuję bardzo :)
UsuńCudowna prezentacja, uwielbiam połączenie truskawek z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńRabarbar bardzo lubię, a już w połączeniu z sernikiem, to bajka :)
OdpowiedzUsuń