Sorbety
nie muszą być tylko owocowe, mogą być również warzywne, na
przykład z pomidorów.
Od
jakiegoś czasu, gdy nastają upały robię sorbet z pomidorów, ale
robię go z jasnego soku
pomidorowego, prawie przezroczystego, który sama gotowałam i
przecedzałam.
Teraz
przygotowanie sorbetu pomidorowego jest bardzo łatwe :)
Potrzebna
jest jednak maszynka do lodów.
Sok
doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem.
Schłodzić.
Schłodzony
doprawiony do smaku sok wlać do maszynki do lodów.
Zmrożony
sorbet przełożyć do pucharków, udekorować bazylią.
Podaję
z mozzarellą i szynką dojrzewającą.
W sumie to nie dziwne. Na początku XX wieku robiono z pomidorów szampana, więc sorbet też powinien się przyjąć;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na lody pomidorowe - tak w uproszczeniu oczywiście. Z drugiej strony, skoro pomidory to owoce, to nic dziwnego, że tak dobrze sprawują się w sorbecie ;) Na pewno skorzystam z Twojego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńPomysł fantastyczny! Taki sorbet na upalne dni idealny :)
OdpowiedzUsuń