czwartek, 25 czerwca 2020

Sorbet pomidorowy


Sorbety nie muszą być tylko owocowe, mogą być również warzywne, na przykład z pomidorów.
Od jakiegoś czasu, gdy nastają upały robię sorbet z pomidorów, ale robię go z jasnego soku pomidorowego, prawie przezroczystego, który sama gotowałam i przecedzałam.


Od pewnego czasu mam pracę ułatwioną, ponieważ korzystam z gotowego już soku. Soku pomidorowego z Kałęczewa premium. Pasteryzowanego soku pomidorowego produkowanego przez Wiatrowy Sad.
Teraz przygotowanie sorbetu pomidorowego jest bardzo łatwe :)
Potrzebna jest jednak maszynka do lodów.

Sok doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem.
Schłodzić.
Schłodzony doprawiony do smaku sok wlać do maszynki do lodów.
Zmrożony sorbet przełożyć do pucharków, udekorować bazylią.
Podaję z mozzarellą i szynką dojrzewającą.


Polecam na upalne wieczory.

  • sok pomidorowy z Kałęczewa premium,
  • sól,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • bazylia,






3 komentarze:

  1. W sumie to nie dziwne. Na początku XX wieku robiono z pomidorów szampana, więc sorbet też powinien się przyjąć;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł na lody pomidorowe - tak w uproszczeniu oczywiście. Z drugiej strony, skoro pomidory to owoce, to nic dziwnego, że tak dobrze sprawują się w sorbecie ;) Na pewno skorzystam z Twojego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł fantastyczny! Taki sorbet na upalne dni idealny :)

    OdpowiedzUsuń