Tarta
z cukinią i serem.
Ja
dodałam do tarty kwiaty cukinii, ale można ją przygotować z samej
cukinii.
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 2 jajka,
- sól,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do wysypania formy,
- farsz:
- 150 g małej cukinii (2 cukinie),
- 4 kwiaty cukinii (jeżeli nie mamy kwiatów cukinii to dodajemy kolejne 2 małe cukinie),
- 2 jajka,
- 100 g śmietany 18%,
- 150 g sera (u mnie cheddar),
- sól,
- gałka muszkatołowa,
Ciasto:
mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć
do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć ciasto i zawinąć je w
ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny.
Formę
do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto
rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi.
Ponakłuwać
widelcem.
Farsz:
cukinie pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce
o średnich otworach. Jajka ubić na pulchną
masę, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać ser i wymieszać.
Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Masę
wyłożyć na ciasto.
Można
posypać posiekanym chili, tak dla podkręcenia smaku.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz