Tort
bezowy z bitą śmietaną.
Nie
pavlova, tylko tort ze zwykłych bez, tort z blatów bezowych z bitą
śmietaną.
Do
śmietany dodałam liofilizowane maliny, które nadały kolor i smak.
Zamiast liofilizowanych owoców można dodać cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny, syrop...
- Bezy:
- 6 białek (około 220 g),
- 270 g cukru,
- 220 g cukru pudru,
- krem:
- 500 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 8 g sproszkowanych liofilizowanych malin (można zamiast liofilizowanych owoców dodać cukier waniliowy),
- 1 łyżka soku z cytryny,
Białka
ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż
otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.
Dodać
cukier puder i wymieszać dokładnie (łyżką lub szpatułką).
Na
papierze do pieczenia narysować trzy koła (o średnicy około 22
cm), które wypełnić masą bezową.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec, w zależności od ich
wielkości, około 1,5 – 2 godziny.
Upieczone
bezy odstawić do ostudzenia.
Śmietanę
ubić, pod koniec ubijania dodać cukier.
Sproszkowane
maliny wymieszać z sokiem z cytryny, a następnie wymieszać ze
śmietaną.
Udekorować
owocami, bezami... tak jak mamy ochotę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz