piątek, 10 lipca 2020

Drożdżówki z serem i owocami


Drożdżówki, bułeczki drożdżowe z serem i owocami, można je upiec z truskawkami, malinami, jagodami, porzeczkami, borówkami...

  • ciasto:
  • 600 g mąki tortowej,
  • 16 g suchych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 160 g cukru pudru,
  • 100 g masła,

  • ser:
  • 500 g sera białego tłustego,
  • 120 g cukru,
  • cukier waniliowy lub brandy waniliowe,
  • 2 jajka,

  • owoce (truskawki, jagody, maliny, porzeczki, agrest, borówki...)

  • jajko do smarowania bułeczek

Ciasto: mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki z drożdżami, wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na pulchną masę.
Mleko z drożdżami wlać do mąki, wymieszać.
Do ubitych jajek dodać mąkę z drożdżami. Wyrabiać.
Następnie dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i wanilią.

Ciasto podzielić na 16 jednakowych porcji.
Formować okrągłe bułeczki.
Układać w sporych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.


Gdy zaczną rosnąć, zrobić w każdej dość spore wgłębienie. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem.


Nakładać w dołek masę serową.


Na serze układać owoce.


Można posypać kruszonką.

kruszonka:
50 g mąki,
50 g cukru pudru,
50 g masła

Wsypać mąkę i cukier do miseczki, zalać gorącym masłem i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Bułeczki posypać pokruszoną kruszonką.
Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 - 20 minut.









1 komentarz: