Drożdżówki,
bułeczki drożdżowe z serem i owocami, można je upiec z
truskawkami, malinami, jagodami, porzeczkami, borówkami...
- ciasto:
- 600 g mąki tortowej,
- 16 g suchych drożdży,
- 200 ml mleka,
- 4 jajka,
- 160 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- ser:
- 500 g sera białego tłustego,
- 120 g cukru,
- cukier waniliowy lub brandy waniliowe,
- 2 jajka,
- owoce (truskawki, jagody, maliny, porzeczki, agrest, borówki...)
- jajko do smarowania bułeczek
Ciasto:
mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki z drożdżami, wymieszać.
Jajka
ubić z cukrem na pulchną masę.
Mleko
z drożdżami wlać do mąki, wymieszać.
Do
ubitych jajek dodać mąkę z drożdżami. Wyrabiać.
Następnie
dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie
gładkie.
Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją
objętość.
Ser
zmiksować z żółtkami, cukrem i wanilią.
Ciasto
podzielić na 16 jednakowych porcji.
Formować
okrągłe bułeczki.
Układać
w sporych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
kruszonka:
50
g mąki,
50
g cukru pudru,
50
g masła
Wsypać
mąkę i cukier do miseczki, zalać gorącym masłem i wymieszać.
Odstawić do ostudzenia.
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń