wtorek, 21 lipca 2020

Kaczka faszerowana migdałami


Kaczka faszerowana migdałami i rodzynkami jako przekąska, dodatek na kanapki...

  • Kaczka,
  • 100 g migdałów bez skórki,
  • 100 g rodzynków,
  • 1 sucha kajzerka,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 50 ml bulionu (najlepiej drobiowego)
  • miód pitny 3-4 łyżki



Zdjąć skórę z kaczki. Można to zrobić przecinając skórę na grzbiecie lub bez przecinania skóry.
Ja wkładam ręce pod skórę i pomału, pomagając sobie nożem oddzielam skórę od mięsa kaczki. Dzięki temu mam cała skórę. Ale można rozciąć skórę na grzbiecie i delikatnie, przy pomocy noża oddzielać skórę od mięsa.


Mięso oddzielić od kości (na kościach, skrzydełkach i szyi polecam ugotować zupę).
Bułkę namoczyć w wodzie.
Mięso kaczki, migdały, rodzynki i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mięsa.
Dodać miód pitny, bulion i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jajka rozbełtać i dodać do masy mięsnej.
Dokładnie wymieszać.
Jeżeli mamy skórę w całości należy wypełnić ją farszem (farszu nie upychamy). Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Jeżeli mamy przeciętą skórę, nałożyć na nią farsz i zawinąć (niezbyt ścisło). Następnie „na szwie”, oraz pozostałe otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Kaczkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt. Posmarować ją tłuszczem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 60 – 70 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz