Kaczka
faszerowana migdałami i rodzynkami jako przekąska, dodatek na
kanapki...
- Kaczka,
- 100 g migdałów bez skórki,
- 100 g rodzynków,
- 1 sucha kajzerka,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 50 ml bulionu (najlepiej drobiowego)
- miód pitny 3-4 łyżki
Zdjąć
skórę z kaczki. Można to zrobić przecinając skórę na grzbiecie
lub bez przecinania skóry.
Ja
wkładam ręce pod skórę i pomału, pomagając sobie nożem
oddzielam skórę od mięsa kaczki. Dzięki temu mam cała skórę.
Ale można rozciąć skórę na grzbiecie i delikatnie, przy pomocy
noża oddzielać skórę od mięsa.
Bułkę
namoczyć w wodzie.
Mięso
kaczki, migdały, rodzynki i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce
do mięsa.
Dodać
miód pitny, bulion i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką
muszkatołową.
Jajka
rozbełtać i dodać do masy mięsnej.
Dokładnie
wymieszać.
Jeżeli
mamy skórę w całości należy wypełnić ją farszem
(farszu nie upychamy). Otwory spiąć wykałaczkami a następnie
nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Jeżeli
mamy przeciętą skórę, nałożyć na nią farsz i zawinąć
(niezbyt ścisło). Następnie „na szwie”, oraz pozostałe
otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół
wykałaczek.
Kaczkę
obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt. Posmarować ją
tłuszczem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 60 – 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz