piątek, 31 lipca 2020

Mango z grilla


Mango z grilla w limonkowo - imbirowym sosie, z dodatkiem lodów, na przykład waniliowych będzie idealnym deserem na letnie wieczory.


Imbir obrać, pokroić w plasterki.
Sok z limonki wlać do garnuszka, wsypać cukier, dodać imbir i chilli.
Gotować, aż sos zacznie się pienić. 
Odstawić do ostudzenia.
Mango obrać:


naciąć mango wokół nacinając do pestki.



Włożyć łyżkę, stroną wklęsłą do pestki i oddzielić ją od miąższu,


podobnie oddzielić pestkę z drugiej strony.



następnie łyżką obrać ze skóry.


Jeżeli jest ładne duże, to połówki przekroić jeszcze na pół.
Mango posmarować sosem.
Grillować z obu stron po kilka minut.


Gotowe mango ułożyć na talerzu i polać sosem.
Podawać z lodami, u mnie lody waniliowe.


  • 1 mango,
  • 300 ml soku z limonki,
  • 12 - 15 g imbiru,
  • 10 łyżek cukru trzcinowego,
  • 4 - 6 plasterków chilli,


zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz