Polędwica wieprzowa zapiekana w boczku.
Polędwiczkę oczyścić z błon.
Oprószyć solą, pieprzem i papryką.
Plastry boczku rozłożyć, tak aby prawie zachodziły na siebie.
Podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około pół godziny.
Po wyjęciu z pieca odstawić ją na kilku minut aby mięso „odpoczęło”.
Polędwica wieprzowa 500 – 600 g,
100 g boczku wędzonego surowego w cienkich plastrach,
sól,
pieprz,
papryka słodka w proszku,
250 ml śmietany 22%,
Na pewno w piekarniku tylko pōł godziny?
OdpowiedzUsuńTak, wystarczy, chyba że ktoś lubi bardziej wypieczoną, ale generalnie to delikatne mięso. Serdecznie pozdrawiam
Usuń