Solanka, agretti
to włoskie warzywo, trawa śródziemnomorska rosnąca w rejonie
Morza Śródziemnego, potocznie zwana brodą zakonnika barba
di frate.
Można
ją spożywać podobnie jak szpinak na surowo lub po obróbce
cieplnej (gotowaną, duszoną, smażoną).
Proponuję
solankę z jajkami w koszulce.
- 100 g boczku wędzonego,
- masło,
- 40 g solanki,
- 4 jajka,
- sól,
- 3 łyżki octu winnego,
Solankę
umyć i odrzucić grubsze łodygi.
Dodać
dwie łyżki masła, solankę i przesmażyć.
Ugotować
jajka w koszulkach:
w
garnuszku zagotować wodę, wlać ocet jabłkowy, dodać pół
łyżeczki soli. Na lekko wrzącą wodę delikatnie wpuszczać po
jednym jajku, łyżką delikatnie formując białko aby się nie
rozpłynęło. Gotować 2 minuty. Wyjąć, ułożyć na ręczniku
papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz