Pyszna
tarta z pieczarkami i boczkiem dla mięsożerców, bez boczku też
będzie pyszna.
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 2 jajka,
- sól,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do wysypania formy,
- farsz:
- 600 g pieczarek,
- 250 g boczku wędzonego surowego,
- 1 duża cebula,
- masło,
- 1 łyżka listków tymianku,
- 1 jajko,
- 250 g śmietany 18%,
- 60 g sera twardego (u mnie cheddar i gouda),
Ciasto:
mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć
do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć ciasto i zawinąć je w
ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę.
Farsz:
pieczarki oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki (zależy od
wielkości). Cebulę pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w
plastry, a następnie w kawałki o szerokości około 2 cm.
Na
rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i chwilę smażyć. Dodać
cebulę, przesmażyć.
Następnie
dodać pieczarki, jeżeli z boczku wytopiło się za mało tłuszczu,
dodać łyżkę masła. Pieczarki smażyć kilka minut, aż „puszczą
sok”.
Następnie
przełożyć je do miseczki, dokładnie odsączając. Na patelni
powinien zostać cały płyn, który następnie należy zredukować
poprzez gotowanie ( powinniśmy otrzymać bardzo gęsty sos ).
Odstawić do ostudzenia.
Formę
do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ponakłuwać
widelcem.
Ser
zetrzeć na tarce o średnich otworach.
Jajko
rozbełtać.
Dodać
do niego śmietanę i sos z pieczarek. Wymieszać.
Polać
mieszaniną pieczarki.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz