Babka
kolorowa, babka ucierana na oleju. Ciasto z czasów PRL-u. Bardzo
popularne było dodawanie do ciast kisieli – zawierały mąkę
ziemniaczaną, barwnik i aromat. Dzięki temu ciasto było kolorowe i
pachnące
- 5 jajek,
- 340 g mąki pszennej uniwersalnej,
- 200 g cukru pudru,
- 160 g (3/4 szklanki) oleju,
- szklanka wody,
- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,
- kisiel cytrynowy,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- kisiel truskawkowy,
- 2 łyżki kakao,
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do wysypania formy.
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Wodę
wlać do oleju i wymieszać.
Żółtka
utrzeć na pulchną masę.
Dalej
ucierając dodawać na przemian wodę z olejem i mąkę.
Białka
ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i dokładnie, ale
delikatnie wymieszać.
Podzielić
ciasto na trzy części.
1.
Do pierwszej wsypać kakao i wymieszać.
Przełożyć
do formy (ponieważ użyłam formę silikonową nie wysypałam jej
bułką tartą).
2.
Do drugiej części ciasta wsypać kisiel cytrynowy i skórkę
cytrynową, wymieszać.
Ciasto
wylać na ciasto kakaowe.
3.
Do trzeciej części ciasta dodać kisiel truskawkowy i wymieszać.
Masę
wylać na ciasto cytrynowe.
Można
patyczkiem do szaszłyków, czy nożem troszkę wymieszać ciasto w
formie.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 60 -70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz