środa, 26 sierpnia 2020

Bezy owocowe


Bezy owocowe, bezy z owocami liofilizowanymi lub suszonymi. Te bezy nie mogą się nie udać, są bardzo łatwe w przygotowaniu i … i zawsze się udają. A owoce liofilizowane nadają im smak i kolor, bez sztucznych barwników i aromatów.


  • 110 g białek – 3 białka,
  • 137 g cukru,
  • 110 g cukru pudru,
  • 18 -20 g sproszkowanych owoców liofilizowanych (ja użyłam po 5 g różnych owoców: ananasów, truskawek, czarnych porzeczek, mandarynek),
  • 30 ml soku z cytryny,

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.
Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie (łyżką lub szpatułką).


Sproszkowane owoce zalać sokiem cytrynowym i wymieszać na pastę.


Pastę owocową dodać do ubitych białek i wymieszać.
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec, w zależności od ich wielkości, około 1 – 1,5 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz