Lekka
galaretka z zsiadłego mleka z owocami.
- 400 ml zsiadłego mleka,
- 50 ml śmietanki 18% UHT,
- 12 g żelatyny,
- 50 ml wody,
- 2 – 4 łyżki cukru pudru,
- 200 – 250 g owoców (borówki amerykańskie, morele, maliny, jagody...)
Do
mleka wlać śmietanę, wymieszać. Dosłodzić do smaku.
Żelatynę
wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszać.
Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie
gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Rozpuszczoną
żelatynę wlać do mleka zsiadłego i energicznie wymieszać, można
lekko zmiksować i
odstawić, aż zacznie lekko tężeć. Dodać owoce, wymieszać.
Naczynka
do galaretki wypłukać zimną wodą, wlać galaretkę.
Odstawić
do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz