Gołąbki kto ich chociaż raz w życiu nie jadł. Jedni uwielbiają, inni tak sobie lub wcale.
Co gospodyni to inny przepis na nie.
Można je przygotować z kapusty włoskiej, białej lub kapusty kiszonej w główkach. Ja najbardziej lubię gołąbki zawinięte w kapustę włoską.
Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście.
Następnie należy ściąć grube nerwy (łodygi) liści, cały czas uważając, aby nie uszkodzić liści.
Dno gęsiarki czy innej formy do pieczenia posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty.
Ryż umyć, odsączyć i zalać 360 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki masła. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Ryż gotować pod przykryciem.
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru.
Mięso wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na liść kapusty kłaść trochę farszu,
założyć brzegi do środka,
zwinąć w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i zalać bulionem i około 200 ml wody.
Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Gołąbki podaję z ziemniakami z wody i sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy.
Sos z pieczenia gołąbków przelać do garnka, dodać przecier pomidorowy około 500 ml lub do smaku.
Zagotować.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą.
Dodać około 200 ml śmietany 18% (do zup i sosów).
1 ładna główka kapusty włoskiej,
700 g zmielonej łopatki wieprzowej,
2 cebule,
200 - 100 g ryżu,
sól,
cukier,
pieprz,
tłuszcz do smażenia (olej, masło),
500 ml bulionu,
2 listki laurowe,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
kilka ziaren ziela angielskiego,
a mozna z pekińskiej kapusty?
OdpowiedzUsuńoczywiście, tu przepis https://www.krolestwogarow.pl/2013/01/goabki-w-kapuscie-pekinskiej.html
Usuń