Kwiaty
cukinii w cieście naleśnikowym nadziane kukurydzą.
- 12 kwiatów męskich cukinii,
- 1 kolba kukurydzy (lub mała puszka kukurydzy),
- 1 łyżka masła,
- 3 jajka,
- 150 g mąki pszennej (u mnie luksusowa),
- 200 ml mleka,
- sól,
- cukier,
- masło klarowane do smażenia,
Kukurydzę
obrać z liści, przyciąć końcówkę i wierzchołek. Włożyć do
gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody z łyżką masła.
Gotować 5 minut. Nie dłużej.
Lekko
przestudzić.
Ściąć
ziarna kukurydzy.
Wsypać
do miseczki, wymieszać z rozbełtanym jajkiem.
Jajka
ubijać dodając mąkę, mleko i szczyptę soli. Ciasto powinno mieć
konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dolać trochę
mleka lub dosypać mąki. Odstawić na minimum 15 minut.
Jeżeli
mamy cukinie w ogródku, to mamy stały dostęp do jej kwiatów.
Jeżeli wybierzemy męskie kwiaty (te z łodyżką a nie małą
cukinią), nie musimy się bać, że nie będzie owoców. Cukinia
wyrasta tylko z kwiatów żeńskich.
Maczać
kwiaty w cieście naleśnikowym i kłaść na rozgrzanym maśle
klarowanym.
Smażyć
ze wszystkich stron na rumiano.
Ooo, nie wiedziałam, że te kwiaty cukinii są jadalne:) Uwielbiam cukinię, babcia ma jej w tym roku pełno w ogródku, kwiatów też wysyp, a człowiek nie wiedział, że to może zjeść:D
OdpowiedzUsuńJadalne, jadalne :) I gdy zrywamy męskie kwiaty, to nie ma to wpływu na plony :)
Usuń