piątek, 7 sierpnia 2020

Naleśniki drożdżowe


Naleśniki kochają prawie wszystkie dzieci, a i dorośli nie pogardzą. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy mleko lub woda, mąką, jajka, szczypta soli, trochę masła i gotowe.
Dzisiaj proponuję naleśniki drożdżowe według przepisu z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku.


Naleśniki są pyszne, delikatne, puszyste i takie bardziej deserowe.


  • 750 ml letniego mleka,
  • 3 jajka,
  • 30 g cukru,
  • 30 g roztopionego masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 8 g suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży,
  • skórka otarta z cytryny,
  • masło klarowane do smażenia

Do miseczki wsypać drożdże, wlać trochę mleka, wsypać cukier i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, skórkę otartą z cytryny, wlać mleko i drożdże. Dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Do ciasta wsypać szczyptę soli i wymieszać.
Patelnię rozgrzać, wlać łyżeczkę masła, rozprowadzić je po całej patelni. Łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni.
Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką.


Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz