Naleśniki
kochają prawie wszystkie dzieci, a i dorośli nie pogardzą. Są
bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy mleko lub woda, mąką,
jajka, szczypta soli, trochę masła i gotowe.
Dzisiaj
proponuję naleśniki drożdżowe według przepisu z książki Marii
Disslowej Jak gotować z 1930 roku.
- 750 ml letniego mleka,
- 3 jajka,
- 30 g cukru,
- 30 g roztopionego masła,
- 500 g mąki pszennej,
- 8 g suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży,
- skórka otarta z cytryny,
- masło klarowane do smażenia
Do
miseczki wsypać drożdże, wlać trochę mleka, wsypać cukier i 2
łyżki mąki, dokładnie wymieszać.
Do
miski wsypać mąkę, dodać jajka, skórkę otartą z cytryny, wlać
mleko i drożdże. Dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce
na około 1 godzinę.
Do
ciasta wsypać szczyptę soli i wymieszać.
Patelnię
rozgrzać, wlać łyżeczkę masła, rozprowadzić je po całej
patelni. Łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na
całej powierzchni patelni.
Gdy
ciasto się zetnie, obrócić łopatką.
Naleśniki
podałam z bitą
śmietaną z serkiem mascarpone i wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz