Do
przygotowania piersi kurczaka lub indyka w sosie kurkowym można użyć
pierś w kawałku lub filety.
Kurki
oczyścić i umyć (zwykle bywają zapiaszczone). Do miski wlać
zimną wodę i wsypać porządną garść soli. Gdy sól się
rozpuści wrzucić do wody kurki. Zamieszać nimi, nie moczyć, nie
trzymać ich długo w wodzie.
Wyjąć,
opłukać i osuszyć.
Większe
kurki pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Cebulę
pokroić w cienkie półplasterki.
Jeżeli
mamy mięso w kawałku pokroić je na kotlety.
Kotlety
lekko roztłuc.
Oprószyć
solą i mąką.
Kotleciki
smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Usmażone
kotlety przełożyć na talerz.
Na
maśle poddusić cebulę z czosnkiem.
Następnie
dodać kurki i przesmażyć.
Wlać
wino.
Smażyć
ze dwie minuty, następnie wlać bulion.
Dodać
tymianek lub rozmaryn.
Dusić
kilka minut.
Doprawić
do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przełożyć
usmażone kotleciki i wlać śmietanę.
Dusić
razem kilka minut.
- 500 g piersi z kurczaka lub indyka w kawałku lub kotletach, filetach,
- 200 g kurek,
- 1 nieduża cebula (u mnie cukrowa),
- parę gałązek tymianku lub gałązka rozmarynu,
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- 250 ml śmietany kremówki 30%,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 100 ml bulionu drobiowego,
- mąka do oprószenia mięsa,
- tłuszcz do smażenia (u mnie olej i masło),
- sok z cytryny do smaku,
zastawa z
Bardzo lubie sos kurkowy, kojarzy mi sie z dziecinstwem! Bardzo chetnie wyprobuje Twoj przepis, wyglada smakowicie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń