Placek
z cukinii z kukurydzą i białym serem.
- 2 nieduże cukinie - około 500 g,
- 1 kolba kukurydzy - około 180 g ziaren, lub mała puszka kukurydzy,
- 250 g sera białego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 5 jajek,
- 180 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- masło i bułka tarta do wysypania formy.
Kukurydzę
obrać z liści, przyciąć końcówkę i wierzchołek. Włożyć do
gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody z łyżką masła.
Gotować 5 minut. Nie dłużej.
Lekko
przestudzić.
Ściąć
ziarna kukurydzy.
Wymieszać
z łyżką soli i odstawić na 15 minut.
Po
tym czasie odcisnąć cukinię i przełożyć do miski. Do cukinii
dodać ziarna kukurydzy, rozdrobniony ser i rozgnieciony czosnek.
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka
ubić.
Wymieszać
delikatnie z mąką z proszkiem do pieczenia.
Masę
jajeczną połączyć z cukinią.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 - 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz