poniedziałek, 17 sierpnia 2020

Placek z cukinii


Placek z cukinii z kukurydzą i białym serem.

  • 2 nieduże cukinie - około 500 g,
  • 1 kolba kukurydzy - około 180 g ziaren, lub mała puszka kukurydzy,
  • 250 g sera białego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 5 jajek,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło i bułka tarta do wysypania formy.

Kukurydzę obrać z liści, przyciąć końcówkę i wierzchołek. Włożyć do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody z łyżką masła. Gotować 5 minut. Nie dłużej.
Lekko przestudzić.
Ściąć ziarna kukurydzy.


Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Wymieszać z łyżką soli i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie odcisnąć cukinię i przełożyć do miski. Do cukinii dodać ziarna kukurydzy, rozdrobniony ser i rozgnieciony czosnek.


Wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić.
Wymieszać delikatnie z mąką z proszkiem do pieczenia.
Masę jajeczną połączyć z cukinią.


Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.


Na wierzchu można ułożyć plasterki cukinii, kwiaty cukinii, pomidorki koktajlowe....
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 - 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz