Torcik
owocowy na zimno, bez pieczenia.
Ciasto
a raczej deser łatwy i szybki w przygotowaniu, z dowolnymi owocami
jagodowymi.
Odstawić
do ostygnięcia.
Formę
do ciasta (u mnie kwadratowa forma o boku 21 cm) wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.
Gdy
galaretka zacznie lekko tężeć wymieszać z jagodami.
Odstawić
do lodówki.
II
warstwa: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu.
Żelatynę
wymieszać z letnim budyniem. Można ubić, masa będzie puszysta.
Odstawić do lodówki.
III
warstwa: ugotować galaretkę według przepisu, używając 350 ml
wody zamiast 500 ml.
Odstawić
do ostygnięcia.
Gdy
galaretka zacznie lekko tężeć wymieszać z jagodami.
Wylać
galaretkę na masę budyniową.
- I warstwa:
- 100 g podłużnych biszkoptów,
- 1 opakowanie galaretki (u mnie z owoców leśnych),
- 250 g jagód,
- II warstwa:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 500 ml mleka,
- 2 – 3 łyżki cukru,
- III warstwa:
- 1 opakowanie galaretki (u mnie z owoców leśnych),
- 250 g jagód,
Na prawdę świetny przepis. Muszę spróbować. Mam nowy piekarnik więc będę próbować nowych przepisów na słodkości. Znalazłam nawet blog o tortach i już mam chrapkę na dwa torty m.in. bezowy. Dawno nie jadłam i chętnie spróbuję, ale Twój tort na zimno również muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń