niedziela, 2 sierpnia 2020

Torcik owocowy na zimno




Torcik owocowy na zimno, bez pieczenia.
Ciasto a raczej deser łatwy i szybki w przygotowaniu, z dowolnymi owocami jagodowymi.



I warstwa: ugotować galaretkę według przepisu, używając 350 ml wody zamiast 500 ml.
Odstawić do ostygnięcia.
Formę do ciasta (u mnie kwadratowa forma o boku 21 cm) wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.


Na dnie ułożyć biszkopty, każdy biszkopt maczając w galaretce.
Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wymieszać z jagodami.


Wylać galaretkę z jagodami na biszkopty.
Odstawić do lodówki.
II warstwa: ugotować budyń według przepisu na opakowaniu.


Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Żelatynę wymieszać z letnim budyniem. Można ubić, masa będzie puszysta.


Wylać masę budyniową na galaretkę z jagodami.
Odstawić do lodówki.
III warstwa: ugotować galaretkę według przepisu, używając 350 ml wody zamiast 500 ml.
Odstawić do ostygnięcia.
Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wymieszać z jagodami.
Wylać galaretkę na masę budyniową.


Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.



  • I warstwa:
  • 100 g podłużnych biszkoptów,
  • 1 opakowanie galaretki (u mnie z owoców leśnych),
  • 250 g jagód,

  • II warstwa:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 500 ml mleka,
  • 2 – 3 łyżki cukru,

  • III warstwa:
  • 1 opakowanie galaretki (u mnie z owoców leśnych),
  • 250 g jagód,

1 komentarz:

  1. Na prawdę świetny przepis. Muszę spróbować. Mam nowy piekarnik więc będę próbować nowych przepisów na słodkości. Znalazłam nawet blog o tortach i już mam chrapkę na dwa torty m.in. bezowy. Dawno nie jadłam i chętnie spróbuję, ale Twój tort na zimno również muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń