Przepis na grzyby w winie powstał, w wyniku niewielkiej modyfikacji przepisu na grzyby duszone, Marii Disslowej w Jak gotować z lat trzydziestych ubiegłego wieku.
Dodałam kilka przypraw, nie zagęszczałam mąką.
Użyłam kapeluszy prawdziwków (trzony wysuszyłam), ale mogą być podgrzybki, a nawet pieczarki.
Oczyścić grzyby z piasku, szybko przepłukać (nie moczyć grzybów). Pokroić w zależności od wielkości ( w ćwiartki lub w połówki).
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach masła, dodać pokrojone grzyby, przesmażyć.
Dodać przyprawy, łyżkę masła i dusić na małym ogniu kilka minut.
Wlać wino i dusić, aż grzyby będą miękkie.
Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Podałam z knedlami ziemniaczanymi na drożdżach.
500 g ładnych borowików,
masło,
1 cebula,
1 mały listek laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
pieprz świeżo zmielony,
sól,
cukier,
200 – 250 ml białego wytrawnego wina,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz