czwartek, 24 września 2020

Knedle ziemniaczane na drożdżach


Knedle ziemniaczane na drożdżach według przepisu z książki Bezmięsna kuchnia Julii Papee z 1932 roku.

Ziemniaki przetrzeć przez sito.

Mleko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, drożdże i cukier.

Wymieszać, odstawić na parę minut.

Do miski włożyć przetarte kartofle, wsypać pozostałą mąkę, dodać masło, 1/2 łyżeczki soli i wymieszać.

Wlać rozczyn (mleko z drożdżami) i dokładnie wymieszać, lekko wyrabiając.

Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.

Dłońmi namoczonymi w roztopionym maśle formować kulki - knedle.

Wrzucać po kilka ( w trakcie gotowania urosną - zwiększą objętość ) do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować pod przykryciem 5 – 6 minut.



Podawać z roztopionym masłem.


Podałam z prawdziwkami w winie.


  • 360 g ugotowanych ziemniaków mączystych,

  • 360 g mąki (u mnie tortowa),

  • 6 żółtek,

  • 180 ml ciepłego mleka,

  • 3 łyżki miękkiego masła.

  • 22 g suchych drożdży (lub 60 g świeżych),

  • sól,

  • szczypta cukru,

  • łyżka masła do smarowania dłoni,



2 komentarze:

  1. 6 żółtek? czy można mniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki żółtkom uzyskujemy delikatną i lekką konsystencję, mniej żółtek spowoduje, że knedle będą bardziej zwarte, zbite... mniej delikatne

      Usuń