Ziemniaki przetrzeć przez sito.
Mleko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, drożdże i cukier.
Wymieszać, odstawić na parę minut.
Do miski włożyć przetarte kartofle, wsypać pozostałą mąkę, dodać masło, 1/2 łyżeczki soli i wymieszać.
Wlać rozczyn (mleko z drożdżami) i dokładnie wymieszać, lekko wyrabiając.
Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.
Dłońmi namoczonymi w roztopionym maśle formować kulki - knedle.
Wrzucać po kilka ( w trakcie gotowania urosną - zwiększą objętość ) do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować pod przykryciem 5 – 6 minut.
Podawać z roztopionym masłem.
Podałam z prawdziwkami w winie.
360 g ugotowanych ziemniaków mączystych,
360 g mąki (u mnie tortowa),
6 żółtek,
180 ml ciepłego mleka,
3 łyżki miękkiego masła.
22 g suchych drożdży (lub 60 g świeżych),
sól,
szczypta cukru,
łyżka masła do smarowania dłoni,
6 żółtek? czy można mniej?
OdpowiedzUsuńDzięki żółtkom uzyskujemy delikatną i lekką konsystencję, mniej żółtek spowoduje, że knedle będą bardziej zwarte, zbite... mniej delikatne
Usuń