8 udek kurczaka,
8 – 10 świeżych fig,
200 ml dobrego bulionu,
sól,
pieprz świeżo zmielony,
2 łyżki oleju,
łyżka masła,
marynata:
1,5 łyżki musztardy (u mnie miodowa),
3 łyżki miodu (u mnie miód gryczany),
sok z 1/2 cytryny,
ostra papryka mielona (około 1/2 łyżeczki),
słodka papryka mielona (około 1 łyżeczki),
Przygotować marynatę: w misce wymieszać musztardę z miodem i sokiem cytrynowym. Doprawić papryką słodką, ostrą i solą.
Udka kurczaka oprószyć solą i pieprzem.
Obsmażyć na oleju na rumiano z obu stron.
Gorące udka przełożyć do miski z marynatą. Wymieszać.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
Ułożyć obsmażone udka kurczaka.
Wokół ułożyć figi pokrojone w ćwiartki.
Polać całość pozostałą marynatą.
Wlać bulion.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.
Podałam z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz