czwartek, 17 września 2020

Kurczak pieczony z figami


 

  • 8 udek kurczaka,

  • 8 – 10 świeżych fig,

  • 200 ml dobrego bulionu,

  • sól,

  • pieprz świeżo zmielony,

  • 2 łyżki oleju,

  • łyżka masła,

  • marynata:

  • 1,5 łyżki musztardy (u mnie miodowa),

  • 3 łyżki miodu (u mnie miód gryczany),

  • sok z 1/2 cytryny,

  • ostra papryka mielona (około 1/2 łyżeczki),

  • słodka papryka mielona (około 1 łyżeczki),



Przygotować marynatę: w misce wymieszać musztardę z miodem i sokiem cytrynowym. Doprawić papryką słodką, ostrą i solą.

Udka kurczaka oprószyć solą i pieprzem.

Obsmażyć na oleju na rumiano z obu stron.

Gorące udka przełożyć do miski z marynatą. Wymieszać.

Naczynie do zapiekania posmarować masłem.

Ułożyć obsmażone udka kurczaka.



Wokół ułożyć figi pokrojone w ćwiartki.

Polać całość pozostałą marynatą.

Wlać bulion.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.



Podałam z ryżem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz