Omlet
a`la hiszpańska tortilla z cukinią.
- 4-6 jajek,
- 100 g boczku wędzonego surowego,
- 300 g ziemniaków,
- 1 cukinia (około 300 g),
- sól,
- pieprz,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- masło do smażenia,
Cukinię
umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Wymieszać
z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut.
Ziemniaki
obrać, pokroić w niewielkie nieregularne plasterki.
Boczek
pokroić w plasterki, a następnie w paski.
Na
rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, przesmażyć.
Dodać
2 – 4 łyżki masła.
Wymieszać.
Gdy
ziemniaki będą miękkie przełożyć je, odsączając z tłuszczu
(tłuszcz ma zostać na patelni), do miski z jajkami i cukinią.
Wymieszać.
Smażyć
na niewielkim ogniu aż spód się zetnie.
Papier
położyć masłem do dołu na omlecie.
Przygotować
drugą patelnię i przerzucić omlet na drugą patelnię.
Smażyć,
aż spód omletu się zetnie.
Zamiast
przewracania omletu, można patelnię* wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni, aż wierzch się zetnie.
*sprawdźmy
czy patelnię można wstawiać do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz