środa, 9 września 2020

Omlet a`la hiszpańska tortilla z cukinią



Omlet a`la hiszpańska tortilla z cukinią.

  • 4-6 jajek,
  • 100 g boczku wędzonego surowego,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1 cukinia (około 300 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka i ostra papryka w proszku,
  • masło do smażenia,


Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w niewielkie nieregularne plasterki.
Boczek pokroić w plasterki, a następnie w paski.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, przesmażyć.
Dodać 2 – 4 łyżki masła.


Wrzucić na patelnię z boczkiem ziemniaki, przesmażyć i dusić aż zmiękną.


Jajka rozbić do miski, dodać do nich odciśniętą cukinię.



Wymieszać.



Doprawić do smaku słodką i ostra papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gdy ziemniaki będą miękkie przełożyć je, odsączając z tłuszczu (tłuszcz ma zostać na patelni), do miski z jajkami i cukinią.
Wymieszać.


Przelać całość na patelnię – w razie potrzeby dodać trochę masła.
Smażyć na niewielkim ogniu aż spód się zetnie.



Papier do pieczenia wielkości patelni posmarować masłem.
Papier położyć masłem do dołu na omlecie.
Przygotować drugą patelnię i przerzucić omlet na drugą patelnię.
Smażyć, aż spód omletu się zetnie.
Zamiast przewracania omletu, można patelnię* wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż wierzch się zetnie.


*sprawdźmy czy patelnię można wstawiać do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz