Sielawa bardzo smaczna ryba z rodziny ryb łososiowatych.
1 kg sielawy,
100 ml mąki pszennej,
100 ml mąki ziemniaczanej,
sól,
masło i olej do smażenia,
Sielawę oczyścić, wypatroszyć. Ja nie obcinam głowy.
Umyć. Osuszyć.
Oprószyć solą.
Obie mąki wymieszać.
Rybę dokładnie obtaczać w mące.
Przed położeniem ryby na patelnię strząsnąć nadmiar mąki.
Ryby kłaść na rozgrzany tłuszcz (masło z olejem), smażyć z obu stron na rumiano.
Uważać, aby nie przesmażyć ryby.
Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz