Sos
z ogórków konserwowych wzorowany na przepisie z Nowoczesnej
kuchni domowej z 1930 roku, opracowanej przez Antoninę i prof. Jana Piętków, pod redakcją prof. Emila Wyrobka.
- 30 g mąki pszennej,
- 30 g masła,
- 250 – 300 ml bulionu,
- 300 g ogórków konserwowych,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- cukier,
- 2 łyżki octu z ogórków,
Mąkę
wsypać do rondla z grubym dnem.
Mieszając
podgrzewać, aż mąka się przyrumieni.
Dodać
gorące roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Wlać
kilka łyżek zimnej wody (4 – 5), zagotować mieszając, aby nie
było grudek.
Następnie
wlać gorący bulion i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
W
przypadku, gdyby mimo to powstały grudki, należy sos przetrzeć
przez sito.
Do
sosu dodać pokrojone w półplasterki ogórki i zagotować.
Doprawić
do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem.
Zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz