Zrazy
wieprzowe w sosie z ogórków kiszonych
- 6 kotletów wieprzowych (schab, szynka),
- 2 cebule,
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- 4 – 5 ogórków kiszonych,
- 200 ml dobrego bulionu (może być wieprzowy, drobiowy),
- sól,
- cukier,
- listek laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna pieprzu czarnego,
- masło klarowane lub masło i olej
Cebule
pokroić w cienkie półplasterki.
Ogórki
pokroić w niezbyt cienkie półplasterki.
Kotlety
lekko rozklepać.
Na
patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego lub łyżkę masła z
2 łyżkami oleju.
Smażyć
kotleciki z obu stron na rumiano – 1 minutę z każdej strony.
Przełożyć
do garnka z grubym dnem.
Na
tej samej patelni poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i
cukru.
Pod
koniec duszenia dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.
Cebulę
przełożyć do mięsa, wlać bulion, przykryć i dusić aż mięso
będzie miękkie.
Do
mięsa dodać ogórki, dusić razem 4 – 5 minut.
Doprawić
do smaku solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz