czwartek, 29 października 2020

Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem



  • 200 g kaszy gryczanej palonej,

  • 1 łyżka masła,

  • 200 g sera białego półtłustego,

  • 150 ml gęstej śmietany 18%,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • sól,

  • świeżo mielony pieprz,

  • 150 g boczku wędzonego surowego w wersji dla mięsożerców,

  • bułka tarta,

  • tłuszcz do smażenia (masło, olej)


Kaszę opłucz, wsyp do garnka, wlej 400 ml wody, dodaj łyżkę masła i łyżeczkę soli.

Zagotuj pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut.

Kasza po tym czasie powinna wchłonąć cały płyn.

Kaszę odstaw do ostudzenia.

Ser rozgnieć widelcem.

Do ostudzonej kaszy dodaj ser, śmietanę, jajka i dokładnie wymieszaj.

Jeżeli dodajesz boczek, należy go przesmażyć, ostudzić i dodać do masy.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z masy formuj kotlety.

Obtaczaj je w bułce tartej.

Smaż na tłuszczu na rumiano z obu stron.



Można podać ze śmietaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz