200 g kaszy gryczanej palonej,
1 łyżka masła,
200 g sera białego półtłustego,
150 ml gęstej śmietany 18%,
1 łyżeczka cukru,
sól,
świeżo mielony pieprz,
150 g boczku wędzonego surowego w wersji dla mięsożerców,
bułka tarta,
tłuszcz do smażenia (masło, olej)
Kaszę opłucz, wsyp do garnka, wlej 400 ml wody, dodaj łyżkę masła i łyżeczkę soli.
Zagotuj pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
Kasza po tym czasie powinna wchłonąć cały płyn.
Kaszę odstaw do ostudzenia.
Ser rozgnieć widelcem.
Do ostudzonej kaszy dodaj ser, śmietanę, jajka i dokładnie wymieszaj.
Jeżeli dodajesz boczek, należy go przesmażyć, ostudzić i dodać do masy.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z masy formuj kotlety.
Obtaczaj je w bułce tartej.
Smaż na tłuszczu na rumiano z obu stron.
Można podać ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz