Kaczka kocha owoce z wzajemnością. Chyba wszyscy lubimy kaczkę z jabłkami, proponuję kaczkę z figami (całą kaczkę należy podzielić na ćwiartki), nogi z kaczki z figami.
4 nogi kaczki,
8 świeżych fig,
sok z jednej pomarańczy,
1 łyżeczka cynamonu,
kilka gałązek tymianku,
4 łyżki miodu,
100 – 150 ml dobrego bulionu,
sól,
Nogi kaczki położyć na zimnej patelni skórą do dołu i smażyć na małym ogniu, aż się skóra zrumieni.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem wytopionym podczas smażenia nóg kaczki.
Ułożyć nogi, oprószyć solą.
Wokół ułożyć figi pokrojone w ćwiartki i gałązki tymianku.
Miód wymieszać z cynamonem, bulionem i sokiem z pomarańczy.
Polać mieszaniną kaczkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 60 - 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz