Szarlotka super łatwa i szybka znana bardziej jako szarlotka sypana, ciasto z PRL-u.
Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu.
Ciasto bez jajek.
Ciasto:
szklanka mąki pszennej,
szklanka kaszy manny,
szklanka cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
200 g zmrożonego masła (w oryginale 250 g),
jabłka:
1,5 kg kwaśnych jabłek,
cukier waniliowy lub cynamon,
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem waniliowym lub cynamonem (około 2 łyżeczek).
Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki ciasta: mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Formę do pieczenia ciast (u mnie kwadratowa o boku 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Trochę więcej niż połowę suchej masy wsypać do formy i równomiernie rozłożyć.
Wygładzić.
Na cieście ułożyć jabłka.
Na jabłka wsypać drugą część ciasta.
Na cieście rozłożyć masło starte na tarce o grubych oczkach.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 – 50 minut.
Można posypać cukrem pudrem, ale po co?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz