Deser kawowo – migdałowy, delikatny torcik kawowo - migdałowy, bez pieczenia.
100 g włoskich ciasteczek migdałowych amaretti,
500 ml mleka,
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
6 łyżeczek kawy mielonej,
1/2 łyżeczki do kawy cynamonu,
4 – 5 łyżek cukru,
20 -30 ml brandy,
12 g żelatyny,
Dno tortownicy (średnica 20 - 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Ciasteczka skrop brandy.
Mleko zagotuj, wsyp do niego kawę, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut.
Mleko przecedź przez gęste sito.
Dopraw do smaku cynamonem.
Do miseczki wsyp budyń i cukier, wlej trochę przestudzonego mleka kawowego. Dokładnie wymieszaj.
Pozostałe mleko zagotuj, a następnie wlej do niego mleko wymieszane z budyniem i cukrem. Dokładnie wymieszaj i dalej mieszając zagotuj.
Żelatynę wsyp do miseczki, wlej 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszaj. Miseczkę wstaw do garnka z gorącą wodą i podgrzewaj (nie gotuj!). Mieszaj aż żelatyna się rozpuści.
Budyń zacznij ubijać, powoli dodając rozpuszczoną żelatynę.
Ubijaj, aż masa zrobi się pulchna.
Wylej masę budyniową na ciasteczka.
Odstaw do zastygnięcia w zimne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz