Biszkopt: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do miseczki ustawionej na garnku z wrzącą wodą wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewać aż czekolada się rozpuści). Masło utrzeć z 60 g cukru na pulchną masę. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie rozpuszczoną czekoladę.
Doprawić cynamonem i kardamonem.
7 białek ( dwa zostają na krem ) ubić z 240 gramami cukru na pianę.
Mąkę wsypać do masy maślanej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy (24 – 26 cm)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu, ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia.
Przygotować płyn do nasączenia: herbatę wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie brandy.
Krem: 200 ml śmietany wlać do garnuszka, zagotować. Wsypać kawę, wymieszać. Odstawić pod przykryciem do ostygnięcia.
Przecedzić.
Serek mascarpone lekko rozbić dodając kawową śmietanę.
Pozostałą śmietanę (800 ml) ubić z cukrem.
Następnie dodać serek i dokładnie wymieszać.
Galaretka różana: żelatynę wsypać do miseczki, wlać 100 ml letniej wody i dokładnie wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Żelatynę dodać do konfitury i dokładnie wymieszać.
Ciasto przekroić w poprzek na trzy blaty.
Spodni
placek nasączyć 1/3 płynu do nasączenia (mocna herbata z cytryną
i cukrem, którą można doprawić brandy), rozsmarować na nim
połowę kremu.
Przykryć
drugim plackiem, który również nasączyć.
Rozłożyć na nim tężejącą galaretkę.
Przykryć trzecim blatem.
Nasączyć
go resztą płynu.
Ułożyć
resztę kremu.
Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Biszkopt czekoladowy:
180 g miękkiego masła,
9 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć),
300 g cukru,
180 g czekolady (deserowej lub gorzkiej),
180 g mąki pszennej (u mnie tortowa),
1 płaska łyżeczka od kawy cynamonu,
kilka kropli ekstraktu kardamonu,
masło i bułka tarta do wysypania formy
krem:
1 l śmietany 30%,
500 g serka mascarpone,
3 – 5 łyżek cukru pudru,
5 – 6 łyżeczek do herbaty kawy mielonej,
galaretka różana (zamiast róży może być wiśniowa, mirabelkowa...):
200 ml konfitury z róży (wiśni, mirabelek),
7 g żelatyny,
100 ml wody,
do nasączenia:
120 ml mocnego naparu z herbaty,
sok z 1/2 cytryny,
1 łyżeczka cukru,
4 łyżki brandy (opcjonalnie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz