Pyszny jabłecznik na zimno, łatwy i szybki w przygotowaniu.
Zrobiłam go w czasie kwarantanny, gdy nie wychodziłam z domu. Z produktów, które miałam w spiżarni.
1 warstwa: formę do ciasta (u mnie kwadratowa o boku 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą – łatwiej będzie wyjąć gotowe ciasto.
Przyrządzić galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia.
Biszkopty maczać w przestudzonej galaretce i układać na dnie formy.
Galaretkę odstawić, aż zacznie lekko tężeć.
Tężejącą galaretkę rozprowadzić na biszkoptach i odstawić do zastygnięcia.
2 warstwa: jabłka włożyć do garnka i zagotować. W czasie gotowania jabłka mieszać, aby się nie przypaliły.
Galaretkę wsypać do miseczki, wlać 100 ml wrzącej wody, wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorąca wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać ją do gorących jabłek i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Chłodne jabłka wyłożyć na galaretkę z biszkoptami. Wyrównać. Odstawić do zastygnięcia.
3 warstwa: 200 ml śmietany ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii i serek mascarpone.
100 ml śmietany zagotować, lekko przestudzić. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 100 ml śmietany. Miseczkę wstawić do garnka z gorąca wodą i podgrzewać. Gdy żelatyna się rozpuści, wlać do ubijanej śmietany.
Wyłożyć masę śmietanowo-serową na jabłka.
Jabłecznik wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
1 warstwa:
110 g biszkoptów podłużnych,
1 opakowanie galaretki czerwonej (u mnie malinowa),
2 warstwa:
1 opakowanie galaretki żółtej lub zielonej (u mnie agrestowa),
1,3 kg startych na grubej tarce jabłek (u mnie kortlandy, około 2 kg jabłek),
3 warstwa:
300 ml śmietany kremówki 30%,
200 g serka mascarpone,
8 g żelatyny,
2 łyżki cukru pudru,
ekstrakt wanilii lub cukier waniliowy,
Ale super pomysł! Nie trzeba piec ciacha :)
OdpowiedzUsuń