Kruche ciastka z serem – kruche pierożki z serem ze skórką pomarańczową. Upiekłam ciastka w formie pierogów, ale można zrobić rogaliki, lub dowolny kształt.
Ciasto:
2 żółtka,
200 g mąki pszennej,
130 g masła,
60 g cukru pudru,
nadzienie:
200 g sera białego,
1 żółtko,
100 ml cukru pudru,
świeżo starta gałka muszkatołowa,
1 – 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 białko
Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
Nadzienie: ser zemleć. Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem. Dodać do smaku gałkę muszkatołową i skórkę pomarańczową.
Ciasto rozwałkować. Układać na cieście łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi.
Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym białkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut.
Można posypać cukrem pudrem.
Z podanej ilości składników zrobiłam 17 pierożków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz