piątek, 27 listopada 2020

Kruche ciastka z serem – kruche pierożki z serem


Kruche ciastka z seremkruche pierożki z serem ze skórką pomarańczową. Upiekłam ciastka w formie pierogów, ale można zrobić rogaliki, lub dowolny kształt.


  • Ciasto:

  • 2 żółtka,

  • 200 g mąki pszennej,

  • 130 g masła,

  • 60 g cukru pudru,

  • nadzienie:

  • 200 g sera białego,

  • 1 żółtko,

  • 100 ml cukru pudru,

  • świeżo starta gałka muszkatołowa,

  • 1 – 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 1 białko



Ciasto
: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.

Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.


Nadzienie: ser zemleć. Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem. Dodać do smaku gałkę muszkatołową i skórkę pomarańczową.


Ciasto rozwałkować. Układać na cieście łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi.



Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym białkiem.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut.



Można posypać cukrem pudrem.



Z podanej ilości składników zrobiłam 17 pierożków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz