środa, 25 listopada 2020

Surówka z kapusty kiszonej z ogórkami


Kto nie lubi kapusty kiszonej? Pomysłów na surówkę z nią w roli głównej jest pełno. Moją ulubioną z dzieciństwa jest surówka z kapusty kiszonej z cebulą i cukrem, ale czasem robię też inne, na przykład pyszną surówkę z kapusty kiszonej z ogórkami kiszonymi i jabłkami.

Ilości składników podaję w przybliżeniu, zawsze trzeba dobrać proporcje do własnego smaku i w zależności od smaku użytych produktów. 


  • 300 g kapusty kiszonej,

  • 3 – 4 ogórki kiszone (około 250 g),

  • 1 duże jabłko (około 200 g), u mnie złota reneta,

  • 1 nieduża cebula (najlepiej cukrowa),

  • cukier,

  • pieprz świeżo zmielony,

  • olej, najlepiej tłoczony na zimno,




Kapustę kiszoną odcisnąć, pokroić w mniejsze kawałki.

Ogórki i obrane jabłka (jeżeli mają ładną skórkę to nie trzeba obierać) zetrzeć na tarce o grubych otworach.

Cebulę drobno posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać.

Dodać cukier do smaku, przeciętnie 2 - 3 łyżki. Nie bójmy się dodawać cukru do kapusty kiszonej, to naprawdę dobrana para ;) 

Oprószyć pieprzem.

Skropić olejem.

Wymieszać i podawać.



2 komentarze: