Kto nie lubi kapusty kiszonej? Pomysłów na surówkę z nią w roli głównej jest pełno. Moją ulubioną z dzieciństwa jest surówka z kapusty kiszonej z cebulą i cukrem, ale czasem robię też inne, na przykład pyszną surówkę z kapusty kiszonej z ogórkami kiszonymi i jabłkami.
Ilości składników podaję w przybliżeniu, zawsze trzeba dobrać proporcje do własnego smaku i w zależności od smaku użytych produktów.
300 g kapusty kiszonej,
3 – 4 ogórki kiszone (około 250 g),
1 duże jabłko (około 200 g), u mnie złota reneta,
1 nieduża cebula (najlepiej cukrowa),
cukier,
pieprz świeżo zmielony,
olej, najlepiej tłoczony na zimno,
Kapustę kiszoną odcisnąć, pokroić w mniejsze kawałki.
Ogórki i obrane jabłka (jeżeli mają ładną skórkę to nie trzeba obierać) zetrzeć na tarce o grubych otworach.
Cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać.
Dodać cukier do smaku, przeciętnie 2 - 3 łyżki. Nie bójmy się dodawać cukru do kapusty kiszonej, to naprawdę dobrana para ;)
Oprószyć pieprzem.
Skropić olejem.
Wymieszać i podawać.
ale mi smaku zrobiłas na taką surówke
OdpowiedzUsuńdodaje marchewke z ogorkiem nie próbowałem
OdpowiedzUsuń