Szarlotka lub tarta jabłkowa. Tarta jabłkowa lub szarlotka. Lub może po prostu jabłecznik.
Bez cynamonu, za to z żurawiną i skórką cytrynową.
Z podanych niżej składników zagnieść ciasto.
Albo w malakserze – do malaksera wrzucić wszystkie składniki ciasta i zmiksować, wyjąć z malaksera, zlepić w kulę;
albo ręcznie – posiekać masło z mąką, dodać cukier i skórkę cytrynową i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych otworach lub pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem cytrynowym. Dodać cukier, żurawinę i wymieszać.
Formę do pieczenia, u mnie tortownica o średnicy 26 cm, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim dno i boki tortownicy.
Z pozostałego ciasta wyciąć paski na kratkę, którą przykryjemy jabłka.
Spód ciasta ponakłuwać widelcem.
Jabłka wyłożyć na ciasto.
Jajka utrzeć z cukrem, śmietaną i budyniem.
Polać nimi jabłka.
Na jabłkach ułożyć w kratkę paski ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około godziny.
Ciasto powinno pięknie się zrumienić.
Ciasto:
300 g mąki pszennej,
200 g zimnego masła,
140 g cukru pudru,
1 jajko,
skórka otarta z 1 cytryny,
jabłka:
1 kg jabłek (u mnie reneta),
sok z 1 cytryny,
50 g cukru,
100 g żurawiny suszonej,
polewa:
2 jajka,
3 łyżki śmietany kremówki,
1 łyżka cukru,
1 łyżka budyniu waniliowego,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz