Pyszne delikatne ciasteczka migdałowe, które podobnie jak pierniczki można powiesić na choince.
Ciasto:
200 g mączki migdałowej,
250 g marcepanu,
50 g cukru,
4 żółtka,
2 łyżki rumu,
cukier puder do podsypywania podczas wałkowania,
polewa:
70 g masła,
4 łyżki wody,
30 g cukru,
3 - 4 łyżki kakao (u mnie czarne kakao)
perełki cukrowe do przybrania
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel.
Do utartych żółtek dodać mączkę migdałową oraz rum.
Zagnieść ciasto.
Ciasto wałkować podsypując cukrem pudrem, tak jak zazwyczaj podsypujemy mąką.
Ciasto wałkować na grubość około 4 mm.
Jeżeli będziemy wieszać ciasteczka na choince, należy robić w nich dziurki, najlepiej słomką.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 10 - 15 minut.
Ciasteczka nie powinny się za bardzo zrumienić.
Smaczniejsze są bledsze.
Przygotować polewę: wszystkie składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i masła. Nie gotować!!!
Ostudzone ciasteczka smarować polewą, posypywać kolorowymi perełkami cukrowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz