niedziela, 20 grudnia 2020

Krokiety z pieczarkami


Krokiety z pieczarkami.

Z tej porcji nadzienia powinno wyjść około 10 krokietów. Naleśników wyjdzie więcej , ale to nie problem.


Naleśniki: do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny.

Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.

Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać.

Farsz: pieczarki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić ze szczyptą soli i cukru. Następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż odparuje wytworzony podczas smażenia płyn.

Śmietanę wymieszać z mąką.

Dodać do pieczarek i mieszając smażyć aż farsz zgęstnieje.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Odstawić do ostudzenia.

Można dodać 3 – 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Na naleśniku układać trochę farszu, zwijać.

Panierka: jajka rozbełtać. Maczać naleśniki w jajkach, a następnie obtaczać w bułce tartej.

Naleśniki podsmażyć na maśle klarowanym, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.




  • Naleśniki:

  • 400 g mąki pszennej luksusowej,

  • sól,

  • 4 jajka,

  • 500 – 600 ml mleka,

  • 4 łyżki stopionego masła,

  • tłuszcz do smarowania patelni

  • farsz:

  • 1 kg pieczarek lub grzybów leśnych mrożonych lub ze słoika,

  • 1 – 2 cebule (około 150 g),

  • 150 ml śmietany (u mnie 30%),

  • 30 g mąki pszennej,

  • sól,

  • pieprz,

  • do panierowania:

  • 1 – 2 jajka,

  • 60 – 80 g bułki tartej,

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia,






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz