Miodownik ciasto z dużą ilością miodu, z korzennymi przyprawami, bez proszku do pieczenia czy sody, tylko z pianą z białek.
1 szklanka miodu (u mnie wielokwiatowy),
30 g cukru,
6 jajek,
1 szklanka cukru (220 g),
1 łyżeczka przypraw korzennych,
500 g mąki pszennej,
Miód przełożyć do garnka i lekko podgrzać.
30 g cukru wsypać na suchą patelnię i na niewielkim ogniu karmelizować go, uważając aby się nie przypalił. Cukier ma się rozpuścić i zabarwić na kolor bursztynowy. Wlać 6 łyżek gorącej wody i delikatnie mieszając gotować, aż cały cukier się rozpuści.
Karmel wlać do miodu.
Żółtka z cukrem utrzeć na kogel-mogel.
Następnie dodać miód i utrzeć na pulchną masę.
Dodać mąkę i korzenie, wyrobić na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywną pianę.
Połączyć białka z ciastem.
Formę do ciasta (keksówkę) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz