Piernik na karmelu, bez dodatku miodu. Piernik na ostatnią chwilę, nie musi dojrzewać przed czy po pieczeniu.
Karmel:
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki wody,
ciasto:
2 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka śmietany (30%)
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka mąki żytniej,
1 łyżka masła,
1 łyżka octu,
3 łyżeczki zmielonych przypraw korzennych,
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
masło i bułka tarta do formy,
Karmel: cukier wsypać do suchego garnka, postawić na niedużym ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i zabarwi na kolor bursztynowy. Wlać gorącą wodę gotować mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
Ciasto: jajka wymieszać z cukrem i śmietaną. Mieszaninę wlać do miski z mąką. Dodać karmel oraz pozostałe składniki ciasta. Wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto przełożyć do formy (keksówka 25 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
czy może być śmietana 18 % ?
OdpowiedzUsuńraczej nie, nie próbowałam i nie polecam :)
Usuń