wtorek, 15 grudnia 2020

Sernik


Sernik, sernik wiedeński bez kruchego spodu.

Przepis na masę serową z Kuchni polskiej pod redakcją prof. Stanisława Bergera, wydanie z 1985 roku.

Troszkę tylko pokombinowałam z pianą z białek ;)

Proponuję sernik upiec z twarogu który samodzielnie zmielimy, zetrzemy, a nie z sera z wiaderka.


  • 1 kg sera (twarogu),

  • 100 g miękkiego masła,

  • 6 jajek,

  • 170 g cukru pudru,

  • 200 g cukru,

  • 50 g skórki pomarańczowej,

  • 50 g rodzynków,

  • 2 łyżki kaszy manny,

  • wanilia – cukier waniliowy, esencja waniliowa,

  • szczypta soli,


Ser zemleć, lub lepiej zetrzeć. Ja ścieram w robocie.

Ubić masło na „śmietanę”, dodawać kolejno żółtka na zmianę z cukrem pudrem. Następnie dodawać niewielkimi porcjami ser i szczyptę soli.

Następnie dodać wanilię oraz skórkę pomarańczową.

Wymieszać.

Rodzynki wymieszać z kaszą manną.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.

Połączyć białka z masą serową i rodzynkami. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie.

Masę przełożyć do tortownicy (u mnie 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 – 60 minut.

Gdy sernik będzie upieczony wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić tak, aż sernik ostygnie.

Sernik lekko nam opadnie, cóż taka jego uroda.

Można go oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Najlepszy jest z lodówki.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz