Śledzie z cytryną i jabłkiem to pomysł na przygotowanie śledzi do podania ich z olejem lub śmietaną. Jabłko i cytryna uszlachetniają smak śledzi i wynoszą je na wyższa półkę ;)
Sposób na nie pochodzi z książki Danuty Wyrybkowskiej Praktyczna kuchnia domowa z 1937 roku.
Śledzie te polecane są do oliwy i śmietany, nazwa przepisu „ śledzie w oliwie i śledzie w śmietanie”.
Filety śledzi wymoczyć w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie.
Nie polecam gotowych śledzi w oleju, bo z nimi ciężko już coś zrobić.
Cytrynę dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Jabłka umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
Śledzie pokroić na kawałki (dzwonka) tej samej wielkości.
Ułożyć je w słoiku przekładając plasterkami cytryny i jabłka, pieprzem, zielem angielskim i pokruszonym liściem laurowym.
Zalać dobrym olejem.
Odstawić do lodówki na 24, a lepiej na 48 godzin.
4 filety śledzi solonych,
1 winne jabłko (u mnie reneta),
1 cytryna (z cienką skórką),
1 liść laurowy,
10 – 12 ziaren pieprzu czarnego,
4 ziarna ziela angielskiego,
olej tłoczony na zimno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz