czwartek, 3 grudnia 2020

Śledzie z cytryną i jabłkiem


Śledzie z cytryną i jabłkiem to pomysł na przygotowanie śledzi do podania ich z olejem lub śmietaną. Jabłko i cytryna uszlachetniają smak śledzi i wynoszą je na wyższa półkę ;)

Sposób na nie pochodzi z książki Danuty Wyrybkowskiej Praktyczna kuchnia domowa z 1937 roku.

Śledzie te polecane są do oliwy i śmietany, nazwa przepisu „ śledzie w oliwie i śledzie w śmietanie”.



Filety śledzi wymoczyć w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie.

Nie polecam gotowych śledzi w oleju, bo z nimi ciężko już coś zrobić.

Cytrynę dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.

Jabłka umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.

Śledzie pokroić na kawałki (dzwonka) tej samej wielkości.

Ułożyć je w słoiku przekładając plasterkami cytryny i jabłka, pieprzem, zielem angielskim i pokruszonym liściem laurowym.

Zalać dobrym olejem.



Odstawić do lodówki na 24, a lepiej na 48 godzin.




  • 4 filety śledzi solonych,

  • 1 winne jabłko (u mnie reneta),

  • 1 cytryna (z cienką skórką),

  • 1 liść laurowy,

  • 10 – 12 ziaren pieprzu czarnego,

  • 4 ziarna ziela angielskiego,

  • olej tłoczony na zimno




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz