Pyszne ciasto szczególnie dla tych co kochają czekoladę. Jest ono po prostu czekoladowe.
Ciasto czekoladowe z krówką czekoladową z migdałami.
Można je również podawać jako tort.
Biszkopt czekoladowy:
120 g miękkiego masła,
6 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć),
200 g cukru,
120 g czekolady deserowej,
1 łyżka ciemnego kakao (ja dodałam czarne kakao),
120 g mąki pszennej (u mnie tortowa),
masło i bułka tarta do wysypania formy
krem:
50 g masła,
300 g skondensowanego słodzonego mleka,
200 g czekolady deserowej,
100 g posiekanych migdałów,
do nasączenia:
120 ml mocnego naparu z herbaty,
sok z 1/2 cytryny,
1 łyżeczka cukru,
4 łyżki brandy (opcjonalnie)
Biszkopt: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do miseczki ustawionej na garnku z wrzącą wodą wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewać aż czekolada się rozpuści). Masło utrzeć z 40 g cukru na pulchną masę. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku.
Następnie dalej ucierając dodać rozpuszczoną czekoladę i kakao.
Białka ubić ze 160 gramami cukru na pianę.
Mąkę wsypać do masy maślanej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy (u mnie kwadratowa forma o boku 22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy.
Odstawić do ostudzenia, najlepiej na 12 godzin.
Do nasączenia: napar herbaty wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić do smaku cukrem. Płyn ma być lekko kwaśny. Dodać brandy – nie jest to konieczne.
Krem: migdały podprażyć na suchej patelni. Do garnka wlać mleko i włożyć masło, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masło się roztopi, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodać migdały i wymieszać.
Ciasto przekroić w poprzek na dwa blaty.
Blat ciasta włożyć do formy, w której piekło się ciasto.
Nasączyć naparem herbaty z przyprawami.
Na blacie ułożyć 2/3 kremu.
Na kremie położyć drugi blat, nasączyć go.
Ułożyć na nim resztę kremu.
Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz