poniedziałek, 7 grudnia 2020

Tort czekoladowy z kremem z czekoladową krówką – ciasto czekoladowe


Pyszne ciasto szczególnie dla tych co kochają czekoladę. Jest ono po prostu czekoladowe.

Ciasto czekoladowe z krówką czekoladową z migdałami.

Można je również podawać jako tort.


  • Biszkopt czekoladowy:

  • 120 g miękkiego masła,

  • 6 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć),

  • 200 g cukru,

  • 120 g czekolady deserowej,

  • 1 łyżka ciemnego kakao (ja dodałam czarne kakao),

  • 120 g mąki pszennej (u mnie tortowa),

  • masło i bułka tarta do wysypania formy

  • krem:

  • 50 g masła,

  • 300 g skondensowanego słodzonego mleka,

  • 200 g czekolady deserowej,

  • 100 g posiekanych migdałów,

  • do nasączenia:

  • 120 ml mocnego naparu z herbaty,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • 4 łyżki brandy (opcjonalnie)




Biszkopt: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do miseczki ustawionej na garnku z wrzącą wodą wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewać aż czekolada się rozpuści). Masło utrzeć z 40 g cukru na pulchną masę. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku.

Następnie dalej ucierając dodać rozpuszczoną czekoladę i kakao.

Białka ubić ze 160 gramami cukru na pianę.

Mąkę wsypać do masy maślanej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do formy (u mnie kwadratowa forma o boku 22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut.

Po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy.

Odstawić do ostudzenia, najlepiej na 12 godzin.

Do nasączenia: napar herbaty wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić do smaku cukrem. Płyn ma być lekko kwaśny. Dodać brandy – nie jest to konieczne.



Krem
: migdały podprażyć na suchej patelni. Do garnka wlać mleko i włożyć masło, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masło się roztopi, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodać migdały i wymieszać.

Ciasto przekroić w poprzek na dwa blaty.

Blat ciasta włożyć do formy, w której piekło się ciasto.

Nasączyć naparem herbaty z przyprawami.

Na blacie ułożyć 2/3 kremu.

Na kremie położyć drugi blat, nasączyć go.

Ułożyć na nim resztę kremu.

Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz