Tort z białej czekolady z kremem różanym, delikatny biszkopt z białą czekoladą i kremem z serka mascarpone z konfiturą z płatków róży.
Biszkopt czekoladowy:
180 g miękkiego masła,
9 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć),
300 g cukru,
180 g czekolady (deserowej lub gorzkiej),
180 g mąki pszennej (u mnie tortowa),
masło i bułka tarta do wysypania formy,
krem:
500 g serka mascarpone,
500 ml śmietany kremówki 30%,
12 g żelatyny,
100 g konfitury z róży,
do nasączenia:
150 ml naparu z herbaty,
sok z cytryny,
cukier do smaku,
polewa:
60 g masła,
130 g białej czekolady,
Biszkopt: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do miseczki ustawionej na garnku z wrzącą wodą wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewać aż czekolada się rozpuści). Masło utrzeć z 60 g cukru na pulchną masę. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie rozpuszczoną czekoladę.
7 białek ubić z 240 gramami cukru na pianę.
Mąkę wsypać do masy maślanej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy (24 – 26 cm, jeżeli weźmiemy mniejszą tortownicę biszkopt będzie wyższy) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu zdjąć rant tortownicy i wyjąć biszkopt.
Odstawić do ostudzenia, najlepiej na 12 godzin.
Krem: serek mascarpone wymieszać z konfiturą z płatków róży.
Do miseczki, wsypać żelatynę i 50 ml ciepłej wody, zamieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Nie dopuścić do zagotowania.
Śmietanę ubić. Ubijając dodać do niej żelatynę, a następnie serek mascarpone z konfiturą różaną.
Do nasączenia: napar herbaty wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić do smaku cukrem. Płyn ma być lekko kwaśny.
Ciasto przekroić w poprzek na trzy blaty.
Blat ciasta włożyć do tortownicy lub obręczy do tortów.
Nasączyć naparem herbaty z przyprawami.
Na blacie ułożyć 1/3 kremu.
Na kremie położyć drugi blat, nasączyć go.
Ułożyć na nim drugą 1/3 kremu.
Przykryć trzecim blatem lekko dociskając.
Nasączyć go i rozsmarować na nim trzecią część kremu.
Odstawić do lodówki, aby krem lekko stężał.
Przygotować polewę: do miseczki włożyć masło, ustawić ją na garnku z gorącą wodą ( tak aby dno miseczki nie dotykało wody ) i podgrzewać, aż masło zrobi się płynne. Dodać do niego połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Chwilę poczekać aż masa lekko przestygnie i polać nią tort.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz