czwartek, 14 stycznia 2021

Cytryny w syropie imbirowo - korzennym

 


Cytryny w syropie korzennym idealne do herbaty, lub tylko z ciepłą wodą.

Na rozgrzewkę i przy przeziębieniach.

Nie jest to słodki syrop, jeżeli lubimy ulep to trzeba dosypać cukru. Skórka cytrynowa dodaje trochę goryczki.



  • 12 – 14 cytryn (najlepiej z cienką skórką),

  • 1 kg cukru (u mnie trzcinowy),

  • 850 ml wody,

  • 80 -100 g imbiru,

  • 20 goździków,

  • 1,5 laski cynamonu,

  • 1 torebka (owoc) kardamonu,




Cytryny wyszorować bardzo dokładnie pod wodą.

Pokroić w plasterki, odrzucić końcówki.

Wyjąć pestki.

Ułożyć plasterki cytryn w wyparzonych słoikach.

Imbir obrać i pokroić w zapałki.

Kardamon rozgnieść.

Laski cynamonu pokruszyć.

Cukier wsypać do garnka, wlać wodą, wrzucić przyprawy.

Gotować 10 minut od zagotowania.

Gorącym syropem zalać cytryny w słoikach.

Rozłożyć do słoików przyprawy.

Lekko zakręcić słoiki i wstawić do garnka z wyłożonym dnem ściereczką.

Zalać gorącą wodą, tak aby nie sięgała zakrętek.

Pasteryzować 10 minut od czasu gdy woda zacznie wrzeć.

Wyjąć słoiki, dokręcić pokrywki i odwrócić do góry dnem.

Odstawić do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz