Parówki w cieście francuskim przekąska na imprezy, domówki i na śniadania.
Pamiętajmy, że parówki mogą być bardzo dobre.
Do przygotowania parówek w cieście francuskim użyłam gotowego ciasta, ale oczywiście można przygotować ciasto francuskie samemu.
Kupując ciasto francuskie zwracajmy uwagę, aby było z masłem, a nie z tłuszczami roślinnymi.
Opakowanie ciasta francuskiego,
250 g parówek,
300 – 400 g mrożonego szpinaku w liściach,
sól,
ząbek czosnku,
gałka muszkatołowa,
2 łyżki masła,
Szpinak włożyć do garnka, dodać masło i na małym ogniu gotować aż szpinak się rozmrozi. Dodać rozgnieciony czosnek, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Zagotować.
Ostudzić.
Parówki przeciąć wzdłuż na pół.
Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim przecięte parówki.
Między parówkami rozłożyć szpinak.
Zwinąć ciasto w rulon.
Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć plastry ciasta z parówkami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz