niedziela, 17 stycznia 2021

Racuchy ziemniaczane

Pyszne racuchy ziemniaczane na proszku do pieczenia, według przepisu z przedwojennej  książki/broszury reklamowej dr. Oetkera, „Dobra gospodyni piecze sama”.

W 1922 roku powstała w Polsce, w Gdańsku Oliwie, fabryka proszku do pieczenia Dr. Oetkera. Produkowane tam były: proszek do pieczenia „Backin”, cukier waniliowy, żelatyna „Regina”, mączka „Gustin”, aromaty i desery w proszku.

W latach trzydziestych ubiegłego wieku zaczęto intensywnie reklamować produkty, wydając serię książek/broszur, w których zamieszczano przepisy z ich wykorzystaniem.



Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sicie. Nie wylewać płynu, tylko odstawić na około 15 minut. Po tym czasie delikatnie zlać płyn. Zostanie nam na dnie mąka ziemniaczana, którą należy dodać do startych ziemniaków.

Do kartofli, cały czas mieszając dodać jajka, cukier, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Dokładnie wymieszać.



Na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na niezbyt dużym ogniu smażyć małe racuszki, 


rumieniąc je na kolor złocisty z obydwóch stron.

Podawać je można na ciepło i zimno.



Proponuję posypać cukrem pudrem.




  • 750 g obranych ziemniaków mączystych,

  • 250 g mąki pszennej,

  • 2 jajka,

  • 30 – 40 g cukru pudru,

  • 120 ml mleka,

  • 50 g rodzynków,

  • 15 g proszku do pieczenia,

  • szczypta soli,

  • 200 g smalcu do smażenia,


talerz z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz