bezy:
białka z 4 jajek,
70 g cukru,
230 g cukru pudru,
30 g mąki pszennej,
garść płatków migdałów,
krem:
200 g serka mascarpone,
300 ml śmietany kremówki,
2 – 3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy,
3 – 4 łyżki cukru,
6 g żelatyny,
Bezy: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.
Następnie wsypać cukier puder i wymieszać.
Potem wsypać mąkę i wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować kształt jaki chcemy otrzymać po upieczeniu, proponuję dwa blaty o boku 22 cm.
Masą bezową wypełnić kwadraty.
Jeden posypać płatkami migdałów.
Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około godziny.
Gotowe bezy wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Krem: 100 ml śmietany zagotować, wsypać kawę, zamieszać i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
Śmietanę kawową przecedzić do miseczki, wsypać żelatynę i cukier, zamieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny. Nie dopuścić do zagotowania.
Pozostałe 200 ml śmietany ubić, dodać do niej rozmieszany ser mascarpone a następnie dodać śmietanę z żelatyną. Dokładnie wymieszać. Odstawić na kilku minut aby masa zaczęła lekko tężeć.
Na blacie bez migdałów ułożyć krem, przykryć bezą z migdałami i odstawić do lodówki do zastygnięcia kremu.
Z tej porcji miałaś dwa torty czy robiłas z podwójnej porcji?
OdpowiedzUsuńwychodzi tort kwadratowy o boku 22 cm
UsuńKrem kawowy :) strzał w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuń