poniedziałek, 4 stycznia 2021

Torcik bezowy z kremem kawowym



  • bezy:

  • białka z 4 jajek,

  • 70 g cukru,

  • 230 g cukru pudru,

  • 30 g mąki pszennej,

  • garść płatków migdałów,

  • krem:

  • 200 g serka mascarpone,

  • 300 ml śmietany kremówki,

  • 2 – 3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy,

  • 3 – 4 łyżki cukru,

  • 6 g żelatyny,



Bezy
: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.

Następnie wsypać cukier puder i wymieszać.

Potem wsypać mąkę i wymieszać.

Na papierze do pieczenia narysować kształt jaki chcemy otrzymać po upieczeniu, proponuję dwa blaty o boku 22 cm. 



Masą bezową wypełnić kwadraty. 


Jeden posypać płatkami migdałów.

Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około godziny.

Gotowe bezy wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

Krem: 100 ml śmietany zagotować, wsypać kawę, zamieszać i odstawić pod przykryciem na 10 minut.

Śmietanę kawową przecedzić do miseczki, wsypać żelatynę i cukier, zamieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny. Nie dopuścić do zagotowania.

Pozostałe 200 ml śmietany ubić, dodać do niej rozmieszany ser mascarpone a następnie dodać śmietanę z żelatyną. Dokładnie wymieszać. Odstawić na kilku minut aby masa zaczęła lekko tężeć.



Na blacie bez migdałów ułożyć krem, przykryć bezą z migdałami i odstawić do lodówki do zastygnięcia kremu.




3 komentarze: